1 Eylül 2015 Salı

Guatapé

Atarlı insanlara selam durmak için yazılan kısa bir yazıyla karşınızdayım bu sefer. Dağları, taşları, uçan kuşları sahiplenip paylaşamama dürtüsü yalnızca bize özgü değil tabii. Dünyanın diğer ucunda da var böyle kafalar.
 

Kolombiya’nın muhtemelen iyi niyetli ve muhtemelen merdiven çıkmaktan oldukça hoşlanan insanlarının diyarı Guatapé’ye hoş geldiniz!

Kaynak: jessgetsaround // Rengarenk Latin Amerika şehirleri 
Sahiplenme ve merdiven mevzusuna girmeden önce güzel Guatapé’den bahsedelim biraz.

Kaynak: happinessplunge
Kolombiya’nın ikinci büyük kenti Medellin’e çok da uzak olmayan bir baraj gölünün kıyısında yer alan Guatapé, sevimli bir Güney Amerika şehri. Sevimli kilisesi, renkli boyalı evleri ve büyük ihtimalle neşeli insanları ile yükselen bir turizm merkezi olmaya baş koymuş bu şehrin ismi Quechua dilinde “taşlar ve su” adına geliyormuş ki aslında bu isim şehrin değil, bir kabile şefinin (cacique) adı. Adamcağıza neden coğrafi bir isim verdikleri ise Quechua tarihinin derinliklerinde yatan bir sır olsa gerek. Kabile şefine “cacık” demeleri hakkındaki kötü esprilerimi kendime saklayacağım.
 
Kaynak: colombiafacil

Kaynak: Wikipedia // Boyayı bol bulmuşlar.

1970’lerde yapılan baraj ile sosyoekonomik düzeni büyük ölçüde değişen Guatapé ve çevresinde görülecek pek çok güzel yer olsa da konumuzun temeli olan yere gelme vakti geldi. Guatapé’nin simgesi ve gururu El Peñón de Guatapé ya da diğer adıyla La Piedra del Peñol, bu sevimli şehrim başlıca simgesi.
 
Kaynak: i1.wp
Bir grup maceracı ya da deli insan 1950’lerde 66 milyon tonluk bu dev kayanın bir kenarında bulunan yarıktan yukarı tırmanmışlar. Ödülleri muhteşem bir manzara ile birlikte Pitcairma heterophila isimli bitkinin keşfi olmuş.
Kaynak: Seedsplants

Kaynak: bromeliad.org
Tabii baraj yapıldıktan sonra manzara da değişmiş. Eski halini bilmiyorum ama yenisi de oldukça güzel. Ayrıca kayanın aslında meteor olduğuna dair efsaneler de var.
 
Kaynak: lh5.ggpht
Daha sonra bu yarığa 649 basamaklık bir merdiven yapılmış, en tepeye 3 katlı bir manzara izleme kulesi kurulmuş, çevresine de hediyelikçi tezgahları açılmış. İşin garip tarafı, merdivenden yukarı deli gibi tırmanmak için üzerine para ödüyorsunuz ama çok değil, 2 dolar civarı bir ücreti var.
Kaynak: i0.wp // Tepeye ulaşanlar önce bir kenara kıvrılıp uyuyorlarmış.

Kaynak: g4.delphi
Gelelim kayanın diğer tarafına… Bu dev kaya, Guatapé ve komşu El Peñol kenti arasında paylaşılamamış. İki kent de bu güzel ve turistik kaya üzerinde hak iddia etmiş. Sonra Guatapéliler atara atar yaparak muhteşem bir çözüm bulmuşlar: Bu kaya bizim, bunu kanıtlamak için şehrimizin ismini dev harflerle kayaya yazalım! Tabii kocaman kayanın üzerine kocaman harflerle isim yazmak kısa bir iş değil, El Peñol halkı olan biteni görünce tayfayı toplayıp orayı basıvermiş. Sonuç olarak kayanın üzerinde dev bir G harfi ve U harfinin tek çizgisi yazılabilmiş sadece. Yani kayanın üzerinde dev boyutta GI yazıyor.
 
Kaynak: i0.wp // Koca kayanın üzerinde GI yazıyor, şaka gibi.

Gelelim bu güzel yeri nasıl ziyaret edebileceğinize… Aslında yalnızca uzak olması dışında bir zorluğu yok. Medellin'e yakın olması sebebiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Size sadece 20 saat ve 3.500 lira civarına mal olacaktır. Değer mi? Değer bence. Bir asansör yapsalardı iyiydi gerçi.

Kaynak: ocdn.eu
Dünyanın daha düz bir yerinde görüşene kadar, Rrug a mär!

Kaynaklar:
Wikipedia
http://www.atlasobscura.com/places/el-penon-de-Guatapé
http://www.huffingtonpost.com/2014/08/25/el-penon-de-Guatapé-staircase_n_5699287.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder